Ανάλυση 15ου Παιδικού Κυνηγιού Θησαυρού

«ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ»

Όλα ξεκίνησαν 50 ακριβώς χρόνια πριν.Στην πλατεία του Τούρκικου σχολείου ,(την σημερινή Μικρασιατών) ένας παράξενος άνθρωπος ο Μπάρμπα Γιάννης ο Σκερβελές, φούρναρης στο επάγγελμα , ενοχλημένος από την παιδική ξεγνοισιά και την παιδική αφέλεια αποφάσισε να πάει στο μάγο ΜΕΤΑΛΛΑΞΙΟΥΣ της φυλής ΜΟΝΤΕΖΟΥΜΑ στην Αφρική να ζητήσει μια μαγική συνταγή , ώστε να κλέψει από την πόλη του Ρεθύμνου την ανεμελιά , την χαρά και το γέλιο .

Τα παιδιά άρχισαν να δυσανασχετούν βλέποντας τους μεγάλους να αλλάζουν και όσο πέρναγαν τα χρόνια διαπίστωναν ότι τα πράγματα χειροτέρευαν .Το καθημερινό τους πρόγραμμα συνεχώς γέμιζε από υποχρεώσεις ,που ενώ από την μία πλευρά καταλάβαιναν την αναγκαιότητα τους ,από την άλλη ασφυκτιούσαν από την έλλειψη ελεύθερου χρόνου.

Η ηρωίδα μας λοιπόν η Ελπίδα (έπειτα από την βοήθεια της νεκρής γιαγιάς της που της αποκαλύπτει το μυστικό) ζητάει την βοήθεια των παιδιών (ομάδων)αφού μόνο αυτά μπορούν να λύσουν τα μάγια και μάλιστα συγκεκριμένη ημερομηνία.50 ακριβώς χρόνια από όταν ο Μπάρμπα Γιάννης έκανε τα μάγια .Δηλαδή 5 Φεβρουαρίου του 2012.

Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι η ιστορία του παιχνιδιού διασκευάστηκε από την κυρία Κάρμεν Ρουγγέρη όπου μαζί με την Χριστίνα Κουλουμπή και τον Γιώργο Γερονυμάκη , αποκάλυψαν στους μικρούς κυνηγούς τι έπρεπε να κάνουν την επόμενη ημέρα. Μαζί με τον φάκελο που έπαιρναν από τους διοργανωτές όλα ήταν έτοιμα για να ξεκινήσει το παιχνίδι την Κυριακή. Ο φάκελος περιείχε τον χάρτη με τα όρια όπου θα έπαιζαν ,το βραβείο συμμετοχής τους , μία λίστα με τα απαραίτητα που χρειάζονταν ,τα διαπιστευτήρια τους ( ένα καπέλο φούρναρη και μια ποδιά)ένα cd με την ιστορία και ένα τετράδιο με την συνέχεια της ιστορίας που τους έδινε τις απαραίτητες οδηγίες για την επόμενη ημέρα.

ΚΥΡΙΑΚΗ

Κυριακή πρωί στις 9:30 ακριβώς ο Βαγγέλης Στεφανάκης ως αναγεννησιακός τροβαδούρος με την συνοδεία 12μελής ομάδας λυρών και λαούτων από το Κέντρο Νέων έρχονται στην πλατεία παίζοντας και τραγουδώντας απόσπασμα από τον Ερωτόκριτο του Βιτσέντζου Κορνάρου δίνοντας με αυτό τον τρόπο την έναρξη του 15ου παιδικού κυνηγιού. Τα παιδιά

καταλαβαίνουν και πηγαίνουν στην οδό Β.Κορνάρου όπου βρίσκουν ταμπελάκι με 2 λέξεις. Επιστρέφουν στο κέντρο όπου αφού τσεκαριστούν ότι έχουν γράψει σωστά τις λέξεις στο τετράδιο που τους έχει δωθεί παίρνουν τον 2ο γρίφο.

Παίρνουν ένα ρέμπους που λύνοντας το πηγαίνουν στην οδό ΜΕΛΧΙΣΕΔΕΚ στον αριθμό 10 όπου βρίσκεται το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.Βρίσκουν ταμπελάκι με 2 λέξεις και επιστρέφουν για τσεκάρισμα,παραλαμβάνοντας τον 3ο γρίφο.

Με ένα σκίτσο μύγας ντυμένη με στολή παλαιστή ,τους Ολυμπιακούς κύκλους και την χρονολογία 1980 τα παιδιά πηγαίνουν στην οδό Ρενιέρη στο σπίτι του ολυμπιονίκη Στέλιου Μυγιάκη όπου ανακαλύπτουν ταμπελάκι με λέξεις .Επιστροφή για τσεκάρισμα και παραλαμβάνουν τον 4ο γρίφο.

Ο γρίφος αυτός στέλνει τα παιδιά στην πλατεία 25ης Μαρτίου και εκεί βρίσκουν το πρώτο ζωντανό σημείο .Αφού ελεγχθούν ζωγραφίζουν στο χέρι του αρχηγού ένα σπιτάκι και τους δίνεται ο 5ος γρίφος όπου απεικονίζει 2 δελφίνια και το ζώδιο του διδύμου. Όλα αυτά μαζί στέλνουν τα παιδιά στην οδό Ν. Φωκά στο σπίτι των Δελφινιών όπου στην πρόσοψη του υπάρχουν δίδυμες κεφαλές λιονταριών. Εκεί τσεκάρονται εφόσον είναι το 2ο ζωντανό σημείο και από μία μάγισσα παραλαμβάνουν τον 6ο γρίφο.

Ένα πλαστικό ποτήρι νερού με ένα αγνώστου προελεύσεως αντικείμενου. Ακολουθώντας τις οδηγίες καταλαβαίνουν ότι πρέπει να βάλουν νερό και ως δια μαγείας μετατρέπεται σε πετσέτα (υγρό χαρτομάντιλο ) εστιατορίου. Επιστρέφουν στο κέντρο και παραλαμβάνουν τον 7ο γρίφο.

Λύνοντας τον τα παιδιά πηγαίνουν στο φαρμακείο του Κούνουπα τσεκάρονται και τα στέλνουν απέναντι .Τρεις μεγάλες λεκάνες τα περιμένουν με νερό και μήλα .Η διαδικασία γνώριμη: μόνο με το στόμα πρέπει να πάρουν το μήλο και μέσα σε αυτό παραλαμβάνουν τον 8ο γρίφο.

Κάνοντας σωστά τον αναγραμματισμό πηγαίνουν στην Λότζια ,όπου βρίσκουν ταμπελάκι με 2 λέξεις .Επιστροφή για τσεκάρισμα και παραλαμβάνουν τον 9ο γρίφο.

Λύνοντας τον γρίφο πηγαίνουν στην Παναγία των Αγγέλων και πιο συγκεκριμένα στο άγαλμα του Παπά – Βοργιαδάκη και βρίσκουν ταμπελάκι με 2 λέξεις. Επιστροφή για έλεγχο και παραλαμβάνουν τον 10ο γρίφο.

Τα παιδιά παρέλαβαν έναν φάκελο όπου περιείχε ένα κρυπτόλεξο και αφού τα παιδιά αφαιρούσαν τις λέξεις που έπρεπε τα γράμματα που έμεναν σχημάτιζαν τις λέξεις Ρεθεμνιώτικα Νέα .Τα παιδιά πήγαιναν στην οδό Χατζηγρηγοράκη που βρίσκονταν τα παλιά γραφεία της εφημερίδας και έβρισκαν ταμπελάκι με 2 λέξεις. Επιστροφή στο κέντρο μας για έλεγχο και παραλαβή του 11ου γρίφου

Ένα σαπούνι με ένα χαρτάκι που απεικονίζει τον θεό Απόλλωνα να κρατάει στο ένα χέρι του την λύρα και στο άλλο ένα παντζάρι, στέλνει τα παιδιά στον κινηματογράφο Απόλλων που παλιά στεγαζόταν το σαπουνοποιϊο του Παντζάρι και βρίσκουν ταμπελάκι με 2 λέξεις. Επιστροφή για τσεκάρισμα και παραλαβή του 12ου γρίφου.

Ένα σκίτσο που δείχνει το προφίλ ενός κεφαλιού που το μυαλό του απεικονίζεται με την μορφή λαβυρίνθου ,σκίτσα από νότες , κινηματογράφου, θεάτρου, παλέτας ζωγραφικής κ.τ.λ. , παραπέμπει στην οδό λαβυρίνθου που βρίσκεται το Κέντρο Νέων. Εκεί υπάρχει ταμπελάκι με 2 λέξεις. Επιστροφή στο κέντρο και παραλαβή του 13ου γρίφου.

Ένα καρτ ποστάλ είναι ο επόμενος γρίφος που απεικονίζει το ανάκτορο της Κνωσσού, ένα στέμμα και έναν Φαραώ. Τα παιδιά λύνοντας στον γρίφο πηγαίνουν στην οδό Μίνωος που η παλαιότερη ονομασία τους ήταν οδός Φαραώ. Έβρισκαν το γνώριμο πια ταμπελάκι με τις λέξεις και επέστρεφαν για έλεγχο και παραλάμβαναν τον 14ο γρίφο.

Μια φωτογραφία που απεικόνιζε ένα αλβαβητάρι και ένα χαρτονόμισμα έστελναν τα παιδιά Τσουδερών που λειτουργούσε το ιδιωτικό δημοτικό σχολείο της Αμαλίας Ζαννιδάκη ,και δίπλα ακριβώς υπάρχει η Εθνική τράπεζα της Ελλάδας. Πολύ γρήγορα τα παιδιά έβρισκαν το ταμπελάκι με τις λέξεις και επέστρεφαν για έλεγχο παραλαμβάνοντας τον 15ο γρίφο.

Ακολουθώντας τον γρίφο που μίλαγε για τον χορό της θυσίας και για τα στιβαρά πατήματα τα παιδιά πήγαιναν στην οδό Σουλίου όπου εκεί παλαιότερα βρίσκονταν τα στιβανάδηκα(καταστήματα κατασκευής στιβανιών) της πόλης μας .Έπαιρναν πάλι τις 2 λέξεις τους και επέστρεφαν για έλεγχο, παραλαμβάνοντας τον τελικό πια γρίφο μαζί με ένα μικρό σακουλάκι ζάχαρη.

Ο τελικός γρίφος έλεγε στα παιδιά λοιπόν τι έπρεπε να κάνουν για να καταλάβουν που έπρεπε να πάνε. Να σημειώσουμε εδώ ότι όλες οι λέξεις που μάζευαν τα παιδιά από το πρωϊ συνοδευόντουσαν από κάποιες ποσότητες κιλών ή οκάδων. Όπως επίσης οι λέξεις ήταν γραμμένες με μικρά γράμματα αλλά και με κάποια κεφαλαία .Τους ζητάγαμε να διώξουν τα νέα και να κρατήσουν τα παλιά(έφευγαν οι λέξεις που μπροστά τους είχαν τα κιλά και έμεναν οι λέξεις με τις οκάδες ) και επίσης να κρατήσουν τα μεγάλα και να φύγουν τα μικρά (να κρατηθούν τα κεφαλαία γράμματα των λέξεων).Κάνοντας αναγραμματισμό στα γράμματα που έμεναν έβγαινε η λέξη ΦΟΥΡΝΟΣ και μαζί με την ζάχαρη τα παιδιά πήγαν στον φούρνο του Ζαχάρη (Ζαχαρία Αντωνακάκη)που τους περίμενε με το κασελάκι που περιείχε την μαγική συνταγή .Ήρθαν στην πλατεία και με την βοήθεια των διοργανωτών την έκαψαν όπως ήδη ήξεραν ότι έπρεπε να κάνουν. Για πρώτη φορά άλλωστε τα παιδιά από την προηγούμενη ημέρα γνώριζαν τι ακριβώς έπρεπε να κάνουν εφόσον όλα τα στοιχεία τους είχαν δωθεί μέσω της παραστάσεως .

Η απονομή του επάθλου έγινε από την κυρία Κάρμεν Ρουγγέρη .

Μικροί κυνηγοί ,θα πρέπει να σας ευχαριστήσουμε για την συμπεριφορά σας που ήταν υποδειγματική δίνοντας μαθήματα ήθους σε εμάς τους μεγάλους θυμίζοντας μας τι σημαίνει ευγενή άμιλλα. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας και και μην ξεχνάτε:

«OTI ΕΧΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΟΥ ΠΑΙΔΙΑΣΤΙΚΟ, ΣΑΝ ΦΥΛΑΧΤΟ ΝΑ ΤΟ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ.

ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΟΥ,ΤΟΥΣ ΛΟΓΙΣΜΟΥΣ ΣΟΥ ΑΛΛΑΞΕ,ΜΑ ΑΥΤΟ ΠΟΤΕ ΝΑ ΜΗΝ Τ’ ΑΦΗΣΕΙΣ.»

Ανάλυση 15ου Παιδικού Κυνηγιού Θησαυρού Κατεβάστε την Ανάλυση πατώντας εδώ


Συντάχθηκε από

Alter Ego Group

Alter Ego - Ομάδα Καρναβαλιστών Ρεθύμνου